Vijesti

ŽIVOT NA FARMI – MALI SAVJETI: Kako postići da krava daje više mlijeka?

Kako postići da krava daje više mlijeka?

Kada je u pitanju proizvodnja mlijeka na farmi, jedan od ključnih faktora za uspjeh je maksimiziranje proizvodnje po kravi. Na Farmi Euro Vitez, posvećeni smo pružanju najbolje moguće njege našim kravama kako bismo osigurali da daju optimalne količine mlijeka. Evo nekoliko savjeta i praksi koje smo primijenili kako bismo postigli taj cilj:

1.Ishrana prilagođena potrebama krava: Ishrana je temeljni faktor u proizvodnji mlijeka. Naši stručnjaci za ishranu pažljivo su osmislili plan ishrane koja zadovoljava sve nutritivne potrebe naših krava. Ovaj plan se sastoji od visokokvalitetnih silaža, sjenaža, žitarica i dodataka koji su bogati energijom i proteinima, što je ključno za proizvodnju mlijeka.

2. Redovno vježbanje i aktivnost: Krave koje su fizički aktivne imaju tendenciju da proizvode više mlijeka. Naša farma omogućava kravama dovoljno prostora za kretanje u kontroliranim uvjetima kao i za masažu uz pomoć posebnih sprava. To pomaže u održavanju njihove kondicije i potiče cirkulaciju, što rezultira povećanom proizvodnjom mlijeka.

3. Redovne kontrole zdravlja: Zdravlje krava direktno utiče na njihovu sposobnost da proizvode mlijeko. Na Farmi Euro Vitez, redovno radimo veterinarske preglede kako bismo osigurali da sve naše krave budu zdrave. Redovne kontrole zdravlja, vakcinacije i brza intervencija u slučaju bolesti ključni su za održavanje visokog nivoa proizvodnje mlijeka.

4. Udobnost i dobrobit krava: Sretne krave su produktivne krave. Naša farma pridaje veliku važnost udobnosti i dobrobiti naših životinja. Osiguravamo čiste, suhe i dobro provjetrene štale, svježu hranu i redovno čišćenje kako bismo stvorili optimalne uslove za naše krave.

5. Praćenje proizvodnje i prilagođavanje strategije: Kontinuirano praćenje proizvodnje mlijeka i analiza rezultata omogućava nam da identifikujemo trendove i prilagodimo naše strategije kako bismo postigli bolje rezultate. Koristimo modernu tehnologiju za praćenje proizvodnje mlijeka po kravi i identifikaciju potencijalnih problema ili prilika za poboljšanje.

Ukratko, postizanje veće proizvodnje mlijeka kod krava zahtijeva holistički pristup koji obuhvata pravilnu ishranu, redovno vježbanje, brigu o zdravlju, udobnost i praćenje rezultata. Na Farmi Euro Vitez, primjenjujemo ove prakse sa ciljem da naše krave budu sretne, zdrave i produktivne, što rezultira visokim nivoom proizvodnje mlijeka i zadovoljstvom naših kupaca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *